Fagsnakk fra Cappelen Damm

leseglede

Young woman in office

Leseøyeblikk del 4: Leseglede

Jeg møtte Samira første gang da hun kom til meg for å kartlegges. Jeg skulle finne ut hvilket norskkurs hun passet best på og ga henne noen kartleggingsoppgaver. Hun kunne ikke lese på morsmålet, og jeg tror kanskje hun var litt bekymret for at hun ikke ville komme gjennom nåløyet på denne ‘opptaksprøven’. For da jeg sa at hun skulle få plass på et norskkurs der hun skulle få lære å lese, utbrøt hun ‘Yes!!!’. 

Samira hadde et norsknivå på nesten A2 muntlig da hun begynte på norskkurs, for hun hadde bodd lenge i Norge og vært aktiv i alle situasjoner der det er mulig å snakke med folk. Så hun ble en habil nybegynnerleser relativt fort. Sånt går mye fortere når man kan språket man lærer å lese på. Hun øvde ivrig og målrettet, og det viste seg at hun likte godt å lese. Hun likte å få innblikk i historier og andre folks liv. I nesten hver pause satt hun og koste seg med å lese i læreboken. Nå skal jeg ikke si noe negativt om Hei! A1, men det er ikke akkurat noen roman. Lærebøker er ikke det. Likevel levde hun seg inn i situasjonen der svigerfaren til Mali ikke tør å si at maten er litt sterk, og hun humret godt og koste seg da jeg kom tilbake etter pausen. ‘Faren til Jan synes veldig sterk mat, men vil ikke si til Mali’, fortalte hun, som om hun hadde fått med seg et virkelig gjennombrudd i en såpe-serie på TV. Og jeg tenkte at hun måtte få noe mer spennende å lese; noe som var skrevet med tanke på leseglede og ikke først og fremst på norskopplæring. 

 

Leseøyeblikk

Ingrid Alnes Buanes har jobbet mye med alfabetisering og leseopplæring i løpet av 23 år som norsklærer for voksne innvandrere med lite eller ingen skolebakgrunn. Hun deler i denne serien egne erfaringer med gode leseøyeblikk med alfaelever. Vi får være med når magi oppstår ved at noen knekker lesekoden eller skjønner hvilken verdi leseferdigheten har.

Ingrid Alnes Buanes har, sammen med kollega Jon Olav Ringheim skrevet læreverket Hei! abc for voksne som skal lære å lese. Hun er også forfatter av Ida, en serie på 8 lettleste bøker for unge og voksne som har knekt lesekoden og trenger lesetrening.

Les også del 5 i serien om elever som knekker lesekoden: Leseøyeblikk del 5: Smuglesing og lesekvart – Fagsnakk

Ingrid Alnes Buanes

Ingrid Alnes Buanes underviser voksne innvandrere med lite skolebakgrunn på Nygård skole i Bergen. Hun er også engasjert som ressursperson, foredragsholder og forfatter av metodiske veiledninger ved Kompetanse Norge.

Hold deg oppdatert på Fagsnakk