Fagsnakk fra Cappelen Damm

Hvordan kan forvaltning av naturressurser inspireres av samisk naturtenkning?

Unge koftekledde samiske aktivister, støttet av Natur og ungdom, Naturvernforbundet og andre naturvernaktivister, markerte i midten av oktober at det var gått over 730 døgn uten løsning på Fosen-saken. De fredelige aksjonene i Stortingets vandrehall, i regjeringskvartalet, fra lavvoer foran slottet og i audiens hos Kongen viser også et budskap om å verne om naturen, som er livsgrunnlaget for urfolks kultur. Det handler om et livsgrunnlag for oss alle.

Det Norske Storting
Juss

Forbrytere og straff

Det kan spørres om det virkelig er sant at toppfolk som bryter regler slipper billigere unna enn vi vanlige folk gjør dersom vi skulle dummet oss ut på sammenlignbart vis. Det finnes tross alt flere former for reaksjoner en kan få, og for eksempel det å stå i mediestorm kan nok oppleves som en straff i seg selv.

Portrett av Sølve Kuraas fra TENK som intervjues om Kunstig Intelligens
Læremidler

Kunstig intelligens gjør lærerne viktigere enn noen gang

Det er ingen som merker bølgen av kunstig intelligens mer enn skolen. Det betyr at vi ikke kan fortsette å gi elevene oppgaver slik vi har gjort til nå, mener Sølve Kuraas Karlsen i Tenk.

Bt sett ovenfra om natta. Opplyste gater og mursteinsbygninger.
Norsk litteratur

Storby-natt

I Rudolf Nilsens dikt Storby-natt står den menneskeskapte og varme byen i kontrast til den mystiske og skremmende naturen.

Samfunn

Mali og Sahel: jihadister og storpolitikk

I over ti år har Mali vært preget av politiske kriser og voldelig konflikt. Sivile blir drept både av islamske opprørere og av militære avdelinger, og store mengder mennesker er drevet på flukt i eget land. Nå har Mali også blitt trukket inn i den store geopolitiske striden mellom Vesten og Russland. Dette er mer dårlig nytt for et hardt prøvet folk.

Økonomisk krigføring. Tanks sammensatt av papirpenger
Politikk

Hva er økonomisk krigføring?

Vi er midt i en økonomisk krig. Hovedaktørene er USA og EU på den ene siden og Kina og Russland på den andre. Men den økonomiske krigføringen påvirker alle land, også Norge. Her skal jeg kort gi en definisjon på hva en slik krig innebærer og hvilke våpen som brukes. Til slutt forklarer jeg når […]
Ungdom som leser samisk roman på sofaen
Norsk litteratur

To nyere romaner om det samiske

I dette blogginnlegget vil jeg tipse om hvordan romanene Lappjævel! av Katrine Nedrejord og Stjålet av Ann-Helén Laestadius kan brukes når man skal jobbe med samisk språk, historie og kultur i norskfaget.

En stor plakat med bilde av den syriske presidenten Bashad al-Assad og den russiske presidenten Vladimir Putin på gata i Damaskus.
Historie

Spillet om Syria

Byer og store områder ligger i ruiner. Behovet for gjenoppbygging er enormt. Siden 2011 har Syria vært arnested for en av de blodigste borgerkrigene Midtøsten har vært vitne til. Store deler av Syria ble erobret av terrorister fra Den islamske staten (IS). President Bashar al-Assads regime, alliert med Iran, Hizbollah og Russland, har gjenvunnet kontrollen […]
Juss

Hvem eier fast eiendom i Norge?

PRIVAT EIENDOMSRETT Så og si alle kan eie fast eiendom i Norge. Norsk rett bygger på prinsippet om privat eiendomsrett. Allerede av den grunn forstår vi at private aktører kan eie fast eiendom. Private aktører omfatter blant annet fysiske personer – altså mennesker. De fleste eierne, eier gjerne en bolig. Noen eier en fritidseiendom i […]
Samfunn

Sport og politikk i Qatar og Saudi-Arabia: Hva ligger bak de store satsingene?

Desember, 2022: Qatar arrangerer verdens største idrettsarrangement, fotball-VM for herrer. Saudi-Arabia, den dominerende staten blant golfmonarkiene, er vertskapsland for flere internasjonale sportsarrangementer og har kjøpt fotballklubben Newcastle United. Hvorfor satser Saudi-Arabia og Qatar så voldsomt på sportssektoren? Hva er motivene bak? I denne artikkelen vil vi se på fotball, som er den desidert mest populære […]

Hold deg oppdatert på Fagsnakk