Fagsnakk fra Cappelen Damm

Juss

Når sjefen nekter deg å dra hjem

Blir du sittende sent hver eneste arbeidsdag? Har sjefen din rett til å pålegge deg dette? Svaret kan vi finne ved å se på arbeidsmiljølovens regler om arbeidstid.
forskning og utvikling i kulturfeltet

IRISforsk: Når ut til leserne med Open Access-publisering

Det er nok ekskluderende kretsløp i kunnskapssamfunnet, mener redaktørene av boka «Forskning og utvikling i kulturskolefeltet». De valgte å utgi sin forskningsantologi Open Access fordi de ville at forskningsartiklene skulle være lett tilgjengelige og tillatt å spre. Nå er boka og kapitlene lastet ned over 5000 ganger.

Menneskerettigheter. Foto: GettyImages/Thinkstock
Norsk som andrespråk

Menneskerettighetene 70 år!

Verdenserklæringen om menneskerettighetene fyller 70 år mandag 10. desember. Samme dag får Nadia Murad og Dennis Mukwege Nobels fredspris. Her finner du et fint undervisningsopplegg om temaet.

Samfunn

Nye former for samfunnsengasjement?

Fersk bok tematiserer samfunnsengasjement og kollektiv handling i Norge og spør om vi ser noe nytt i hvordan vi engasjerer og organiserer oss.

Små portrettbilder av Denis Mukwege og Nadia Murad.
Samfunn

Nobels fredspris 2018 til Denis Mukwege og Nadia Murad

I oktober kunngjorde Den Norske Nobelkomite at Nobels fredspris for 2018 blir tildelt Denis Mukwege fra Den demokratiske republikken Kongo og Nadia Murad fra jesidifolket i det nordlige Irak. De får prisen for kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter. Doktor Mukwege er hjelperen som taler ofrenes sak i Kongo, […]
Ill: Når det er vanskelig å finne arbeidspraksis. Foto: Shapecharge/GettyImages
Norsk som andrespråk

Hvordan hjelpe deltakerne til en vellykket arbeidspraksis? Del 3 av 4

I denne artikkelserien skriver artikkelforfatterne og lærere ved Oslo voksenopplæring Skullerud om hvordan de lykkes med å få elevene ut i arbeidspraksis som fungerer ved hjelp av et detaljert opplegg og god oppfølging.

Samfunn

Steinar Holden: Ingen store overraskelser i statsbudsjettet

Mandag 8. oktober ble statsbudsjettet for 2019 lagt frem for Stortinget. Siv Jensen presenterte et budsjett som var omtrent som forventet, mener Steinar Holden, professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo. – Mange lekkasjer i forkant gir jo mindre rom for overraskelser. Regjeringen hadde sagt på forhånd at de ville dempe veksten i pengebruken, og […]
Undervisningsopplegg om sankthans og olsok. Foto: Getty Images
Norsk som andrespråk

Undervisningsopplegg om Sankthans og Olsok

Det nærmer seg Sankthans, og Olsok er ikke langt unna, den heller. Kanskje trenger du et lite opplegg de siste dagene før elevene tar ferie?

Hold deg oppdatert på Fagsnakk

Abonner på Samfunnsfagene