Fagsnakk fra Cappelen Damm

Portrett av Sølve Kuraas fra TENK som intervjues om Kunstig Intelligens
Læremidler

Kunstig intelligens gjør lærerne viktigere enn noen gang

Det er ingen som merker bølgen av kunstig intelligens mer enn skolen. Det betyr at vi ikke kan fortsette å gi elevene oppgaver slik vi har gjort til nå, mener Sølve Kuraas Karlsen i Tenk.

Mali og Sahel: jihadister og storpolitikk

I over ti år har Mali vært preget av politiske kriser og voldelig konflikt. Sivile blir drept både av islamske opprørere og av militære avdelinger, og store mengder mennesker er drevet på flukt i eget land. Nå har Mali også blitt trukket inn i den store geopolitiske striden mellom Vesten og Russland. Dette er mer dårlig nytt for et hardt prøvet folk.

En stor plakat med bilde av den syriske presidenten Bashad al-Assad og den russiske presidenten Vladimir Putin på gata i Damaskus.
Historie

Spillet om Syria

Byer og store områder ligger i ruiner. Behovet for gjenoppbygging er enormt. Siden 2011 har Syria vært arnested for en av de blodigste borgerkrigene Midtøsten har vært vitne til. Store deler av Syria ble erobret av terrorister fra Den islamske staten (IS). President Bashar al-Assads regime, alliert med Iran, Hizbollah og Russland, har gjenvunnet kontrollen […]

Sport og politikk i Qatar og Saudi-Arabia: Hva ligger bak de store satsingene?

Desember, 2022: Qatar arrangerer verdens største idrettsarrangement, fotball-VM for herrer. Saudi-Arabia, den dominerende staten blant golfmonarkiene, er vertskapsland for flere internasjonale sportsarrangementer og har kjøpt fotballklubben Newcastle United. Hvorfor satser Saudi-Arabia og Qatar så voldsomt på sportssektoren? Hva er motivene bak? I denne artikkelen vil vi se på fotball, som er den desidert mest populære […]

Ni teknikker for kommunikasjon i konflikt

Vi opplever alle konflikter på jobb. Noen er mer krevende enn andre. Hvordan kan vi løse de mest fastlåse konfliktene? Med arbeidsmiljøloven som bakteppe har konflikthåndtering vokst frem som et viktig fagområde i norsk arbeidsliv og ved norske studiesteder. I 2017 ble det innført et eget kapittel i arbeidsmiljøloven der det legges vekt på å […]

Medvirkning og motivasjon i voksenopplæring og integreringsarbeid

Mange flyktninger som kommer til Norge overveldes av at alt er nytt og at de møtes av mange og store utfordringer og krav. For å legge til rette for at flyktninger skal kunne ta mer eierskap i egne målsettinger i integreringsprosessen, er det utviklet en metode som kan brukes i voksenopplæring og introduksjonsprogrammer for å støtte elevene og gjøre dem bevisste på egne verdier og suksessfaktorer. Erfaring fra flere år i ulike voksenopplæringer og kommuner viser at metoden har et stort potensial i intergreringsarbeid.

Historie

Norsk eksepsjonalisme – klimasøksmålet: saken som tok livet av Grunnlovens miljøbestemmelse

Det norske klimasøksmålet er saken der Grunnlovens miljøbestemmelse stod mot utvidelsen av det norske oljeeventyret. Vår forståelse av å være eksepsjonelt gode skygget for rettens virkelighetsforståelse i saken. – Det er typisk norsk å være god, sa Gro Harlem Brundtland. Og hun hadde rett. Vi er blant de rikeste land i verden, med en av […]
En person som har pekefinger over et gjerde

Hvordan håndterer du nabokonflikter?

Sommer og høst er høysesong for nabokrangler, og uenighet om trær/vegetasjon er den vanligste konflikten. Det er ikke bare kjærlighetslivet som må pleies for å få et godt forhold. Også naboforholdet bør investeres i for å sikre et velfungerende «samliv».

Norsk språk

Tolkning av tekst som allmennkompetanse

I en hverdag der vi omgis av meningsbærende budskap overalt, gir innsikt i tekstanalyse mer kompetente lesere. I et større perspektiv er det også lett å argumentere for at ferdigheter i å tolke tekst styrker demokratisk medborgerskap. Skal du forstå hvor politiske budskap har forankring, hva de impliserer og hvordan de virker – ja, da trenger du et repertoar for å tolke og forstå.

Hold deg oppdatert på Fagsnakk