Fagsnakk fra Cappelen Damm

Nye former for samfunnsengasjement?

Fersk bok tematiserer samfunnsengasjement og kollektiv handling i Norge og spør om vi ser noe nytt i hvordan vi engasjerer og organiserer oss.

Små portrettbilder av Denis Mukwege og Nadia Murad.

Nobels fredspris 2018 til Denis Mukwege og Nadia Murad

I oktober kunngjorde Den Norske Nobelkomite at Nobels fredspris for 2018 blir tildelt Denis Mukwege fra Den demokratiske republikken Kongo og Nadia Murad fra jesidifolket i det nordlige Irak. De får prisen for kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter. Doktor Mukwege er hjelperen som taler ofrenes sak i Kongo, […]

Steinar Holden: Ingen store overraskelser i statsbudsjettet

Mandag 8. oktober ble statsbudsjettet for 2019 lagt frem for Stortinget. Siv Jensen presenterte et budsjett som var omtrent som forventet, mener Steinar Holden, professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo. – Mange lekkasjer i forkant gir jo mindre rom for overraskelser. Regjeringen hadde sagt på forhånd at de ville dempe veksten i pengebruken, og […]
Historie

Halvannet år med Trump: Verre enn fryktet

Da Donald Trump mot alle odds vant presidentvalget i 2016, var vi mange som satt lamslått tilbake. Hvordan var det mulig at amerikanerne med åpne øyne kunne stemme på den mest skamløse, vulgære og narsissistiske kandidaten noensinne? Milliardæren og reality-tv-stjernen som skrøt av sin seksuelle trakassering av kvinner, som latterliggjorde handicappede og flørtet med rasister, […]

Ny Open Access-bok om barn og unge i byen

I hvilken grad er det fysiske miljøet åpent og inkluderende for barn og unge? Hvem deltar, og hvordan deltar de? Slike spørsmål danner utgangspunktet for antologien "Barn og unge. By, sted og sosiomaterialitet", redigert av Sissel Seim og Oddrun Sæter.

Historie

Nobels fredspris til besvær for Norge?

Av alle som har mottatt Nobels fredspris er det kun to som har dødd i fangenskap: tyske Carl von Ossietzky som ble tildelt prisen i 1936, to år før han døde, og kineseren Liu Xiaobo som fikk prisen i 2010. Liu døde i 2017.

skolehistorie
Historie

Skolehistorie på kartet

Hvordan ble Norge formet? Mange svar finnes i skolens historie fra 1800-tallet og kan studeres gjennom gamle kart og lærebøker. Derfor bør dette være en sentral del av historiefaget i skolen.

malala-yousafzai

Nobels fredspris og Norge

Utdelingen av Nobels fredspris retter hver høst verdens oppmerksomhet mot Norge. Den berømte utmerkelsen skaper ofte debatt og kan noen ganger påvirke den internasjonal dagsorden. Prisen har bidratt til å bygge opp bildet av Norge som fredsnasjon, men er det på tide å gjøre noe med utdelingsseremonien i Oslo Rådhus?

Unge feltarbeidere og byutvikling

«Jeg vil bli journalist!» roper en begeistret elev på VG2 Helse og oppvekst etter å ha blitt sendt ut i felt på Grønland i Oslo.

Hold deg oppdatert på Fagsnakk

Abonner på Samfunnsfagene