Barnehage
Besøk og flere tilvenningsdager for de små
Nå er det like før mange ettåringer får tilbud om barnehageplass. Overgangen fra hjem til barnehage vil både representere nye muligheter for vekst og utvikling for barna, men den vil også bli krevende. Det er mye som tyder på at god kontakt før barnehagestart og flere tilvenningsdager gir en mer sømløs overgang mellom hjem og barnehage for de yngste barna.
Yoga og livsmestring i barnehage og skole
Det finnes mye forskning på at stress, press, belastninger og traumer går på bekostning av vår evne til å lære. Ingen av oss fungerer optimalt når vi er stresset. Da er vi ikke den beste og mest balanserte versjonen av oss selv. Slik er det også for barn og unge.
Podkast: Gjør yoga med barn til en lek!
Gjør yoga med barn til en lek! I fem episoder av podkasten Akademisk kvarter kan du høre Isabelle Schjelderup, forfatter av boken «Lek med yoga», i samtale med redaktør Inger Johanne Holth. Her får du kunnskap, tips og idéer til hvordan du kan gjøre yoga med barn og unge, enten du kjenner yoga godt eller om du aldri har vært borti yoga før. Isabelle presenterer også fysiske øvelser og meditasjoner. Bli med og prøv!
Overgangen fra barnehage til skolefritidsordning
Før skolestart stifter de fleste førsteklassingene bekjentskap med skolefritidsordninger. Skolefritidsordningene ble evaluert i 2019. En hovedkonklusjon var at det er svært stor variasjon i tilbudet fra kommune til kommune.
Den viktige foreldresamtalen
Foreldresamtalen er en av flere brikker i puslespillet som utgjør samarbeidet mellom hjem og barnehage. Det er et stort og uutnyttet potensiale i barnehagens foreldresamtaler som en viktig møteplass med rom for genuin og konstruktiv dialog mellom likeverdige parter – i et samarbeid der barnets beste står i sentrum.
Vi trenger samiske stemmer i norske barnehager
I Rammeplan for barnehagen (2017) er det et forsterket krav om å synliggjøre samisk kultur i alle barnehager og å bidra til at barn gis mulighet til å utvikle respekt for det samiske mangfoldet. Dette kan oppleves som utfordrende for mange norske barnehager.
Jul på norsk – kultur, kos og konflikt
Jul og juletida me nå er inne i, er tettpakka med symbol og forteljingar om kva norske juletradisjonar inneber. Overalt dukkar det opp referansar som kan fortelja oss om korleis religion, kultur og samfunn er tett vovne saman, og om korleis kontakt og migrasjon over landegrenser også speler inn. Figurar som Santa Lucia, nissar og Jesusbarnet vitnar om eit samspel av kultur, kos og konflikt. Kanskje kan det også fortelja oss noko meir om kva slags rolle religion speler i samfunnet vårt?
Anerkjennelse i skolen – en forutsetning for læring
Barn tenker ikke i fagområder – hva gjør vi med det?
Hvordan kan den nye rammeplanen anvendes til beste for barna og for et personale som skal skape det gode liv i barnehagen? Uten et personale som ser barnas interesser og deltar i handlinger og lek, hjelper det ikke med fine ukeplaner, årsplaner, visjoner eller rammeplaner.