Fagsnakk fra Cappelen Damm

Lek med yoga: Yoga kan være et verktøy for å fremme både helse og livsmestring hos barn. (©Yvette Jansen Rudlang)

Podkast: Gjør yoga med barn til en lek!

Hva er yoga? Hvorfor trenger barn yoga? Hvilken effekt har øvelsene? Hvordan tilrettelegge for yoga hjemme, i barnehagen og på skolen?

I fem episoder av podkasten Akademisk kvarter kan du høre Isabelle Schjelderup, forfatter av boken Lek med yoga, i samtale med redaktør Inger Johanne Holth. Her får du kunnskap, tips og idéer til hvordan du kan gjøre yoga med barn og unge, enten du kjenner yoga godt eller om du aldri har vært borti yoga før. Isabelle presenterer også fysiske øvelser og meditasjoner. Bli med og prøv!

Episode 1: Hvordan gjøre yoga for og med barn og unge?

Hvor tidlig kan barn introduseres for yoga? Og hvilken effekt kan yoga ha på barn? Hør blant annet om hvordan du kan gjøre yoga til en lek og få tips til yoga utendørs om vinteren. Bli med i meditasjonen «Sol i kroppen»!

Episode 2: Kan man finne ut hvem man er gjennom yoga?

Hvem er jeg? Hør blant annet om kroppsbevissthet, trygg identitet og yoga som motvekt til prestasjonssamfunnet. Isabelle gir tips til yogaøvelser som passer om våren og presenterer to fysiske øvelser; «Plantene våkner» og «Stolt blomst».

Episode 3: Hvordan kan yoga balansere kropp og sinn?

Hvorfor har yoga en balanserende effekt på barn og unge? Hør blant annet om selvregulering, stressmestring og hvordan det vi gjør med kroppen påvirker hjernen vår. Yoga om sommeren er også tema, og vi får være med på avslapningsøvelsen «Spagettitesten».

Episode 4: Hvordan lage gode yogastunder for barn og unge?

Hvordan få ønsket effekt av yogastundene? Isabelle deler praktiske tips og råd, blant annet om egnede øvelser, sted for timene, musikk og ønsket effekt. I årshjulet er vi nå kommet til høsten, og «Godstolen» er eksempel på en øvelse som passer godt når løvet faller og vinden rusker i trærne utenfor vinduene.

Episode 5: Hvordan forklare barn og unge hva yoga er?

Hva er yoga? Hva betyr namaste? Hør blant annet om hvordan man kan forklare barn og unge hva yoga er og hvorfor vi skal gjøre yoga. I denne episoden vil du også få oppleve meditasjonen «Takknemlighetsstund».

 

Hør Akademisk kvarter i din foretrukne strømmetjeneste, eller søk på «Akademisk kvarter» i podkastappen din og klikk abonner.

Les også

Yoga og livsmestring i barnehage og skole

Isabelle Schjelderup

er sosionom med videreutdanning i akutt og ambulant krisehåndtering, yogalærer, helhetsterapeut, lyd og vokalhealer, og har videreutdanning i pedagogisk mindfulness samt flere alternative og komplementære behandlingsformer.

Hold deg oppdatert på Fagsnakk