Fagsnakk fra Cappelen Damm

Fotballspiller sparker ballen

Ny Open Access-antologi om idrett i Skandinavia

Gjennom tolv kapitler illustrerer bidragsytere fra sentrale forskningsmiljøer i Sverige, Danmark og Norge forskning på et vidt spekter av problemstillinger innen idrettspsykologi i den ferske boken "Trender i idrettspsykologisk forskning"

Bilde av virus, ukjent hvilket
Matematikk og naturfagene

Vi og våre mikroorganismer: Hvem bestemmer – vi eller de?

Hvert menneske, og også alle andre enkeltorganismer av pattedyr, er et økosystem. På et voksent menneske finnes det rundt 100 000 000 000 000 (hundre tusen milliarder) prokaryote mikroorganismer, noe som tilsvarer 1–3 prokaryote mikrobeceller per humane celle. Disse mikroorganismene har til sammen 300 ganger flere gener enn hvert menneske har. (Et menneske har ca. […]

Ny Open Access-bok om vanskelige beslutninger i helsevesenet

Helsepersonell må fatte vanskelige beslutninger hver eneste dag. Redaktørene av den nye antologien «Prioritering, styring og likebehandling. Utfordringer i norsk helsetjeneste» understreker at kunnskap om de ulike faktorene som påvirker slike avgjørelser er avgjørende for at vi skal kunne utvikle et helsevesen som yter gode og likeverdige tjenester til alle. Vi leser stadig i mediene […]

Hvorfor heter det jordmor?

Yrkestittelen jordmor har vært kjent helt siden 1500-tallet, og er fortsatt godt kjent og forankret. Men hva i alle dager har fødselshjelp med jord å gjøre?

manipulating practices

Internasjonal antologi med nedlastningsrekord

Den 8. januar slapp NOASP-redaksjonen den vitenskapelige antologien Manipulating Practices – A critical physiotherapy reader. Boken omhandler kritisk tenkning innen fysioterapi, og er utgitt Open Access. Med nær 6500 nedlastninger på en måned viser den hvordan åpent publisert forskning i Norge kan nå ut til et internasjonalt publikum.

Psykisk syke eldre – oversett og glemt?

Ville du reagert hvis samboeren din i fullt alvor plutselig nektet å dusje fordi han mente det kom edderkopper ut av dusjen? Eller ville du bare sagt «nå tuller du fælt, vennen min!» Ville du blitt bekymret hvis datteren din fremstod nedstemt og deprimert over en lengre periode, eller ville du viftet det bort med […]

Stor der oppe og liten der nede

«…har du først kjørt en Jaguar, så begynner du ikke å kjøre Lada igjen, skjønner du. Du har aldri dopa deg, du, så du vil ikke skjønne dette.

Når noe går galt

Alle kan gjøre feil. Det er menneskelig å feile. Dette hører vi fra vi er barn, som trøst og oppmuntring de gangene vi dummer oss ut, eller som forklaring på at noen andre har gjort noe dumt. Den samme regelen gjelder også når vi blir voksne, i arbeidslivet. Men hva hvis feilen du gjør på jobb fører til at noen dør?

Hold deg oppdatert på Fagsnakk

Abonner på Helse