Fagsnakk fra Cappelen Damm

Helse

Kunstig intelligens, chatboter og de nære ting

Det er en tid for alt, og for tiden er det stor oppmerksomhet rundt ulike typer chatboter som ChatGPT og GPT-4 og mer typiske sosiale chatboter som Replika, Anima, Kajiwoto og Microsoft XiaoIce. Mange spør seg hvordan vi skal oppfatte og beskrive en slik form for kunstig intelligens. Er de bare maskiner eller er de noe mer?

Bilde av en jente som er alene.

Samtaler mellom profesjonelle og barn som har psykisk syke eller rusavhengige foreldre

Det må gis plass for følelser i samtaler mellom profesjonelle hjelpere og barn som er i utsatte og sårbare livssituasjoner som psykisk syke eller rusavhengige foreldre. Faglig kunnskap møter personlige erfaringer når profesjonelle samhandler med barn som har forskjellige typer hjelpebehov. Men hva skal til for at barna blir sett og hørt, og for at erfaringene […]
Omsorg og samtale

Finnes det «vanlige» barn?

Det startet med arbeidstittelen "Et helt uvanlig barn – det er det vanlige". Og endte med "Et helt vanlig barn". Kirsten Flaten har sett nærmere på mangfoldet i barns utvikling. Arbeidet med boka har vært uvanlig interessant, sier forfatteren.

Helse

Ny Open Access-bok om vanskelige beslutninger i helsevesenet

Helsepersonell må fatte vanskelige beslutninger hver eneste dag. Redaktørene av den nye antologien «Prioritering, styring og likebehandling. Utfordringer i norsk helsetjeneste» understreker at kunnskap om de ulike faktorene som påvirker slike avgjørelser er avgjørende for at vi skal kunne utvikle et helsevesen som yter gode og likeverdige tjenester til alle. Vi leser stadig i mediene […]
Helse

Hvorfor heter det jordmor?

Yrkestittelen jordmor har vært kjent helt siden 1500-tallet, og er fortsatt godt kjent og forankret. Men hva i alle dager har fødselshjelp med jord å gjøre?

manipulating practices
Helse

Internasjonal antologi med nedlastningsrekord

Den 8. januar slapp NOASP-redaksjonen den vitenskapelige antologien Manipulating Practices – A critical physiotherapy reader. Boken omhandler kritisk tenkning innen fysioterapi, og er utgitt Open Access. Med nær 6500 nedlastninger på en måned viser den hvordan åpent publisert forskning i Norge kan nå ut til et internasjonalt publikum.

Helse

Psykisk syke eldre – oversett og glemt?

Ville du reagert hvis samboeren din i fullt alvor plutselig nektet å dusje fordi han mente det kom edderkopper ut av dusjen? Eller ville du bare sagt «nå tuller du fælt, vennen min!» Ville du blitt bekymret hvis datteren din fremstod nedstemt og deprimert over en lengre periode, eller ville du viftet det bort med […]
Helse

Stor der oppe og liten der nede

«…har du først kjørt en Jaguar, så begynner du ikke å kjøre Lada igjen, skjønner du. Du har aldri dopa deg, du, så du vil ikke skjønne dette.

Hold deg oppdatert på Fagsnakk