Fagsnakk fra Cappelen Damm

Ungdom trenger litt ekstra støtte og råd i uforutsigbare tider. (Foto: Clarisse Meyer/Unsplash)

Psykologens korona-råd til ungdomsforeldre

Koronatiden kan være ekstra utfordrende for ungdom. Psykolog Kirsten Holtmon Resaland og lege Astrid Nylander Almaas står bak boka «Helt ærlig» og gir her tre gode korona-råd til ungdomsforeldre.

Denne høsten er ekstraordinær for alle. For allerede sårbare tenåringer kan usikkerheten under koronatiden være en ekstra påkjenning, og gode råd til ungdomsforeldre er viktigere enn noen gang. Psykolog Kirsten Holtmon Resaland og spesialist i Barne- og ungdomsmedisin, Astrid Nylander Almaas, møter unge i jobbene sine hele tiden, og vet hvor skoen trykker. De er ikke redde for å gå langt inn i de vanskelige temaene, enten det er snakk om psykisk helse eller seksuelle fantasier.

Boka Helt Ærlig

I boka Helt ærlig gir Resaland og Almaas unge mennesker kunnskap og råd som kan lette veien gjennom livet. Med en form som henvender seg til både ungdom og voksne, og illustrasjoner som tydeliggjør og eksemplifiserer, gjør Helt ærlig kunnskap om livsmestring tilgjengelig for alle.

 

 

Astrid Nylander Almaas
Astrid Nylander Almaas (Foto: Åsmund Holien Mo)

Astrid Nylander Almaas er utdannet lege ved Universitetet i Oslo. Hun er overlege på Barne- og ungdomsavdelingen ved A-hus, er spesialist i barne- og ungdomssykdommer og har en doktorgrad i hjerneutvikling og ernæring hos barn. Siden 2016 har hun i tillegg vært en av deltakerne i NRK-programmet «Hva feiler det deg?».

 

 

 

Kirsten Holtmon Resaland (Foto: Åsmund Holien Mo)

Kirsten Holtmon Resaland er spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi og har jobbet med psykisk helse hos ungdom i mange år. Hun har også jobbet med ungdom i for bindelse med humanistisk konfirmasjon, og har skrevet et kapittel i «Tenk på det» (Humanist forlag, 2011).

 

 

 

Korona-råd til ungdomsforeldrE

I tiden fremover kan det være ekstra nyttig med konkrete, faglig solide innspill om hvordan man kan forstå seg selv og verden. Vi fikk forfatterne til å gi tre solide råd til ungdomsforeldre om hvordan man best støtter dem gjennom høsten som står foran oss.

1. Møt uroen med empati

Å se ungdommene våre uroe seg for framtiden og gå glipp av viktige milepæler i livene sine, gjør vondt. Vår trøst blir hul. «Det ordner seg,» sier vi – og mener det litt, vi ønsker i hvert fall å tro det selv.

Ungdommer trenger fortsatt at foreldre sier at alt ordner seg. Alternativet til håp er jo å gi opp. Det aller beste er imidlertid om de kan få gode og rasjonelle svar på sin uro. Ja, det kommer til å ordne seg, men ikke av seg selv – vi må fortsette å ta forhåndsregler mens vi venter på vaksiner og medisiner.

Enda viktigere er det kanskje at vi møter de unges uro, skuffelse, sinne og frustrasjon med all den empatien de fortjener. For dette er urettferdig og vanskelig, og å være ung og skulle se framover, er forvirrende akkurat nå. Det er ikke rart de kjenner på uro.

2. Lag rom for engstelse, men ikke å forsvinne inn i frykten

Mennesker skal bekymre seg, det ligger i genene våre. Gjennom tusener av år har vi finpusset vår bekymringsevne til den har fått et spenn fra det urmenneskelige: «Hva om det knurret kom fra en bjørn?» til bekymringens fingerspitzengefühl: «Hva om jeg tar på meg regnjakke, men så tar værmeldingen feil, og så må jeg drasse rundt på jakka resten av dagen?».

Bekymringer gjør at vi både følger med på den mulig bjørnefylte busken og tar med en praktisk sekk til regnjakka i tilfelle sol.

At dagens unge bekymrer seg, øker ikke sjansen for en vaksine eller kur for covid-19. Men den øker sjansen for at de tar på seg et anbefalt munnbind eller blir hjemme når de er syke.

Bekymringene våre fortsetter å være gode hjelpere så lenge de hører på myndigheter og ekspertise, og ikke lever i sin egen verden av apokalyptisk science fiction. Og der ligger løsningen. Vi må hjelpe ungdommene, og hverandre, til å skille mellom nyttige bekymringer – som får oss til å passe på oss selv og hverandre – og bekymringer som bare gjør oss slitne og redde, og som får oss til å begrense livet vårt mer enn det som er nødvendig.

3. Gi ungdommene et språk for det de opplever

Snakk med ungdommen om det de føler og tenker, så det ikke blir ussagte hemmeligheter. Eller la dem lese i Helt ærlig. I boka har vi skrevet så ærlig og direkte vi kan, om alt det er fint å vite når man er menneske. Boken er skrevet til de unge, men svarer også på spørsmål mange voksne ønsker seg svar på. For finnes det farlige tanker? Hvordan kan man få venner? Går det an å ta imot kritikk uten å føle seg mislykket? Hvorfor kjenner man et sug i magen når man ser ned fra en bro?

HELT ÆRLIG – OM HVORDAN VI HENGER SAMMEN

Her kan du se video fra fagpraten med lanseringen av boka på Cappelen Damm der forfatterne er i samtale med Per Martin Løken, barne- og ungdomspsykolog fra Nic Waals institutt.

Kirsten og Astrid har tatt på alvor at ungdom fortjener god informasjon! De har jobbet for å gi de best faglige forankrede rådene de har kunnet oppdrive og har fått hjelp av dyktige fagfolk for å kvalitetssikre disse rådene ytterligere. De har også vært heldige og fått ungdommers viktige spørsmål og tilbakemeldinger underveis for å gjøre boka så nyttig som mulig.

Helt ærlig får du grundige svar på viktige spørsmål. Forfatterne Kirsten Holtmon Resaland og Astrid Nylander Almaas snakker helt ærlig om hvordan det er å være menneske. Les mer og kjøp boka her.

Redaksjonen

Hold deg oppdatert på Fagsnakk