Fagsnakk fra Cappelen Damm

kvinne som leser bok

Leseøyeblikk del 6: Litterære opplevelser

Jeg har skrevet flere lettlestbøker; mest fordi jeg ønsker at nye lesere som snakker lite norsk, skal få mengdetrening i lesing samtidig som de blir underholdt og dermed får lyst til å lese mer.

Til tross for at leserne mine er ferske som lesere, har de vanligvis litterær erfaring fra før, blant annet via muntlig overlevert litteratur og film. Likevel er det mye som er ukjent med denne typen bøker, og de bruker litt tid på å forstå formatet. Her er noen av kommentarene jeg har fått fra ferske lesere. 

  • Er det sant at Ida ikke finnes i virkeligheten? 

De fleste er vant til at muntlige fortellinger kan være fiksjon, men når noe er skrevet i en bok, bør det være sant. Dette handler nok litt om at de aldri har vært lesere før, men det handler også litt om hvilke sjangere som leses i kulturen der de har vokst opp. Mange nye lesere jeg har møtt, ser veldig opp til bøker og blir veldig overrasket over at de kan inneholde fiksjon og ikke bare fakta. Flere har hørt rykter om at det er sant, men de blir likevel overrasket når jeg sier at Ida bare er fantasi. 

  • Jeg har lest en bok!’ og ‘Dette er den beste boken jeg har lest! 

Dette er noe av det fineste en norsklærer-forfatter kan høre. Selv om den beste boken er den eneste boken den ferske leseren har lest, er det nydelig å høre. For læreren er det nok mestringsfølelsen til den ferske leseren som varmer mest: At en voksen person som ikke kunne en bokstav da hen begynte på norskkurs, nå har lest en hel bok! 

Leseøyeblikk

Ingrid Alnes Buanes har jobbet mye med alfabetisering og leseopplæring i løpet av 23 år som norsklærer for voksne innvandrere med lite eller ingen skolebakgrunn. Hun deler i denne serien egne erfaringer med gode leseøyeblikk med alfaelever. Vi får være med når magi oppstår ved at noen knekker lesekoden eller skjønner hvilken verdi leseferdigheten har.

Ingrid Alnes Buanes har, sammen med kollega Jon Olav Ringheim skrevet læreverket Hei! abc for voksne som skal lære å lese. Hun er også forfatter av Ida, en serie på 8 lettleste bøker for unge og voksne som har knekt lesekoden og trenger lesetrening.

Les også del 7 i serien om elever som knekker lesekoden: Leseøyeblikk del 7: Literacy: Lesing som kan brukes til noe – Fagsnakk

Ingrid Alnes Buanes

Ingrid Alnes Buanes underviser voksne innvandrere med lite skolebakgrunn på Nygård skole i Bergen. Hun er også engasjert som ressursperson, foredragsholder og forfatter av metodiske veiledninger ved Kompetanse Norge.

Hold deg oppdatert på Fagsnakk