Fagsnakk fra Cappelen Damm

Elever og lærer jobber med vertikale tavler i matematikk

Tips til å komme i gang med vertikale tavler

Du har kanskje hørt om bruk av vertikale tavler og hatt lyst til å teste ut metoden i klassen din? Her er noen tips og erfaringer Janne-Christine Fossum, lektor i matematikk og fysikk på Ski vgs, har gjort seg etter å ha brukt metoden med tenkende klasserom i flere år.

Læremidler

Matematikk i rute til studiestart – og vel så det!

For de om lag 12 000 studentene i tekniske fag på fagskoler er matematikk en viktig grunnstein i studieløpet. Og selv om mange helt sikkert gleder seg til matematikken, er det ikke tvil om at det også er mange som møter matematikken med et snev av nervøsitet og høye skuldre.

Python-programmering i matematikkfaget

Å lære bort programmering i matematikkfaget

Siden høsten 2020 har programmering vært en del av matematikkfaget i skolen. Det har gitt behov for ny kompetanse både hos lærere og lærerstudenter. Å sikre god undervisning er blitt viktigere enn noensinne. 

Bilde av barn som leker med konkreter
Matematikk og naturfagene

Hjelper de yngste med å utforske matematikken

Mer samtaler, mer utforskende samarbeid – og mindre fokus på maratonløp gjennom mattestykkene. Slik hjelper du elevene på 1.–4. trinn fram til dybdeforståelsen de trenger på veien videre.

Bilde av Disko redaktører norsk og matematikk

De lærer elevene å tåle andres meninger

Hvis klasserommet skal bli et godt sted å lære, må det også være et trygt sted å diskutere ulike meninger. Og nå som også matematikk legger mer vekt på sosialt samarbeid, betyr ytringsklimaet mer enn noen gang.

Samfunn

Hjelpsomme og fordomsfulle algoritmer

Begrepet algoritmer dukker opp i stadig flere sammenhenger. Algoritmer er et verktøy med mange ulike bruksområder og konsekvenser. De kan være hjelpsomme  – og fordomsfulle. En algoritme er i enkleste forstand det samme som en oppskrift. Ved å følge stegene i oppskriften oppnås et definert mål: følges for eksempel alle stegene i en brødoppskrift blir […]
Sannsynlighetsberegning med fotballkort. Foto: By Panini, via Wikimedia Commons
Matematikk og naturfagene

Klebrig matematikk – sannsynlighetsberegning for fotballnerder

Da jeg var liten, var det større enn julaften når klistremerkene til fotball-VM kom i butikkene, sammen med albumene man skulle samle dem i. Eller vent, det er fortsatt stort. Foreløpig har jeg ikke fylt et eneste album. Grunnen er (nokså) enkel matematikk. Du kjenner sikkert konseptet. Man kjøper små pakker med klistremerker med bilder […]

Hold deg oppdatert på Fagsnakk