Fagsnakk fra Cappelen Damm

Lærer underviser elever i klasserommet

Vi vet vi er lærere

Vi vet hvordan det er å være lærer.
Vi vet hvor nådeløs og altoppslukende hverdagen vår er.
Vi vet hvor spennende og givende den er.
Vi vet hva den krever av pågangsmot og utholdenhet.

Skolen er en viktig del av alles liv. Det er klart mange mener mye om hvordan skolen bør være. Ofte tenker vi at de tar feil. Det er bare vi lærere som vet hvordan det er å være lærer. Vi lærere liker ikke bli belært i hvordan vi skal utøve yrket vårt.

Men vi trenger inspirasjon. Vi trenger noe matnyttig. Vi vil utvikle oss og få nye ideer. Samtidig vet vi jo hvordan det går når vi blir bedt om å lese gjennom noe før neste personalmøte. Det får vi ikke tid til. En mor ringer. En elev vil ikke gå hjem. Vi har digre bunker og vanvittig mange mailer som må prioriteres.

De fleste av oss har ikke alltid overskudd og tid til å bruke tiden på tykke bøker med overbyggende ideer om skole når dagens dont er over. Nei, da passer det bedre med noe kort og praktisk. Vi vil lese om ett tema av gangen. Ett tema som vi velger selv og som føles relevant for det vi står i her og nå.

Bøker skrevet av kloke, engasjerte, erfarne folk som vet noe om hvordan det er å være lærer.

Dette er ikke fordi vi er late eller uengasjerte. Engasjementet vårt er i hverdagen vår hele tiden. Vi skal ta vare på elevene. Vi skal forberede undervisning og følge den opp. Vi skal ta uendelig mange valg hver eneste dag. Vi skal hele tiden vite hva vi gjør og hvorfor.

Så da kan det vel passe med noe kort og treffende; små bøker som kan leses sammen med en kaffekopp. Korte bøker som tar for seg ett tema. Bøker skrevet av kloke, engasjerte, erfarne folk som vet noe om hvordan det er å være lærer. Bøker som går rett inn i hverdagen vår og gir oss inspirasjon, trøst, pågangsmot og, ikke minst, gjør oss enda stoltere over å være lærere.

For, når alt kommer til alt: Vi vet vi er lærere når vi fra innerst til ytterst i oss selv vet at vi hver eneste arbeidsdag gjør noe viktig og meningsfylt.

«Skoleserien» er en serie med nyttige fagbøker for lærere i grunnskolen. Bøkene er skrevet av ledende fagpersoner og forskere og skal inspirere til praksisnær pedagogisk utvikling

Hilde Eskild

Hilde Eskild er lærer, forteller og forfatter, bosatt i Lillesand.

Hold deg oppdatert på Fagsnakk