Religion og livssyn
Historie
Etableringen av nasjonalstater har historisk sett hatt katastrofale følger for urbefolkninger. Over hele verden har urbefolkninger møtt ekstrem vold – som massakrer og fullstendig fysisk utryddelse – og assimilasjonstiltak som har tatt sikte på at urbefolkningen skulle forsvinne som gruppe gjennom å tas opp i majoritetsbefolkningen. I Canada avla en sannhets- og forsoningskommisjon i 2015 […]
Døden i livet
Ny, tverrfaglig Open Access-antologi utfordrer oppfatningen om at døden er stuet bort og tiet i hjel i vårt samfunn.
Historie
«Mormoner bør ikke taales i Norge»
Grunnlovens forbud mot jøder fram til 1851, er godt kjent for de fleste. Mindre kjent er det at mormoner ble oppfattet som farlige samfunnsfiender.
Historie
Luther, reformasjonen og Norge
I år er det 500 år siden reformasjonen startet i Wittenberg i 1517. Martin Luthers kritikk av pavekirken utløste et brudd og en ny luthersk kirke.
Historie
Hvem var Hans Nielsen Hauge?
«Hans Nielsen Hauge – hvis vi skal tro de menneskene som arresterte ham og satte ham i fengsel i 1804 – var en løgner, en svindler, en fanatiker, en tyv, en idiot og en fornærmelse mot fornuften og religionen. Han var en vanlig bondesønn som er blitt en slags helt i norsk historie, som leder […]
Historie
Holocaustdagen, hvorfor blir den markert?
I 2005 vedtok FN at 27. januar skulle markeres som Den internasjonale minnedagen for Holocaust. Det var på denne datoen i 1944 at russiske soldater befridde nazistenes største konsentrasjonsleir, Auschwitz.