Fagsnakk fra Cappelen Damm

Gutt ligger i gresset og ser på en fugl brettet i papir

Harald Sverdrups stemmeseddel

Stemmeseddelen du skal legge i urnen om ei uke, er et maskinelt og tilsynelatende nøkternt dokument. Da er det fint at Harald Sverdrup minner oss på hva som står på spill.

Redaktør for Leseunivers, Roy-Petter Kjekstad Johansen. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien
Fagfornyelsen (LK20)

Leselyst for en ny generasjon

Når Cappelen Damm nå lanserer en helt ny generasjon med Leseunivers-bøker, får elevene mer humor og mer variasjon i tematikken.

Tenåringsjente med solbriller ser på blomstrende trær

Olav H. Hauge: Du vil berre vera

Vil du vere heil ved, eller vil du vere ein blome? Kanskje kan vi lese diktet «Du vil berre vera» av Olav H. Hauge som eit vennleg skråblikk på oss menneske i sommarsola.

Gutt som leser i klasserommet

Leselyst i klasserommet

16.mai 2023 ble det publisert en artikkel i VG der det kommer fram at norske barn leser dårligere enn før. Den internasjonale leseundersøkelsen PIRLS viser ifølge VG at norske tiåringer i løpet av fem år har blitt dårligere til å lese, de leser mindre, og de har mindre lyst til å lese. Dette er en trend som jeg ut fra egen erfaring som lærer vil påstå at vi også observerer i videregående.

Eldre kvinne med grått hår og fiolett genser ser rett i kamera. I bakgrunnen ser vi en innsjø og fjell.

Liten grå dame i fiolett

Ukas mandagsdikt av Astrid Hjertenæs Andersen handler om alderdom, men kan kanskje også trøste små og grå lærere i mai.

Bt sett ovenfra om natta. Opplyste gater og mursteinsbygninger.

Storby-natt

I Rudolf Nilsens dikt Storby-natt står den menneskeskapte og varme byen i kontrast til den mystiske og skremmende naturen.

Bred elv renner i rolig landskap med skogkledte åser.

Grensebarn i grenseland

M. Seppola Simonsen vant Tarjei Vesaas’ debutantpris for samlinga Hjerteskog/Syđänmettä, med undertittelen «kvenske dikt». Les et av diktene om språk og språkløshet i grenseland.

Brennmanet med lange tråder i blått hav

Han i det blå, hun bak en do

«Brennende kjærlighet» av Ingvild Rishøi er et rim for barn, men også eldre lesere kan fryde seg over den håpløse kjærligheten mellom en brennesle og en brennmanet.

Eng med rødkløver, prestekrager og andre blomster

Viser som ender i moll

Det verste jeg visste som liten, var å dra slipestein, forteller Alf Prøysen i 1964. Han syntes at han gjorde noen vondt med det. Barndomsminnene kan vi finne igjen i en av hans mørkeste viser: Slipsteinsvæilsen.

Jente med høretelefoner og lue danser for seg selv

Når sjelen ljuger og banner og virrer og sporer av

«Kanskje er sjelen en rytmeboks», sier Cathrine Grøndahl i et dikt med samme tittel. Eller kanskje er sjelen en muskelbunt? Her får du oppgaver til Grøndahls dikt og flere tips til hvordan du kan jobbe med det i klasserommet.

Hold deg oppdatert på Fagsnakk