Fagsnakk fra Cappelen Damm

Redaktør Roy-Petter Kjekstad Johansen foran bokhylle.
Fagfornyelsen (LK20)

Skap motivasjon med veiledet lesing

Veiledet lesing handler om at eleven leser med støtte og veiledning fra læreren. Med denne støtten mestrer elevene å lese en tekst som er litt for vanskelig for dem å lese på egen hånd. Her er fire konkrete tips til hvordan du kan bruke de nye Leseunivers-bøkene til å skape mer leselyst og leseglede i arbeidet med veiledet lesing.

Skolebiblioteket som læringsarena

Skolebibliotekets muligheter i lesekrisens tid

Den siste tiden er det to nyhetssaker som særlig berører litteratur- og lesefeltet i Norge. Jon Fosse har fått Nobelprisen i litteratur, og PISA-resultatene viser igjen at norske elever har svake leseferdigheter. Den ene nyheten skaper begeistring, den andre bekymring.

Manipulert fotografi av mann som står på en stein i vann, omgitt av store vekkerklokker som synker
Dikt og lyrikk

Om hundre år er ingenting glemt

«Om hundre år er allting glemt», heter det i et dikt av Knut Hamsun. Men det stemmer ikke. Vi leser fortsatt Hamsuns romaner, vi skriver om han i litteraturhistoriene våre, og vi grøsser når vi leser hvordan han hyller nazismen. Etter hundre år er lite glemt.

Utsnitt av bil på en skogsvei i skumringa.

Anna Kleiva: Vårar seinare

I samlinga Vårar seinare (2014) av Anna Kleiva handlar mange av dikta om unge menneske som mistar livet i bilulykker. I diktet vi skal lese, er det vår, og «bilane renn gjennom gatene».

Skogbunn med gamle, mosekledte trestammer. Grønt lauv i bakgrunnen.

For sent viser vi jorden omsorg

Det finnes ingen kontrakt, ingen overenskomst, ingen avtale som passer begge parter, sier Annabelle Despard i et av diktene sine. Og partene, det er naturen og oss.

Gutt ligger i gresset og ser på en fugl brettet i papir

Harald Sverdrups stemmeseddel

Stemmeseddelen du skal legge i urnen om ei uke, er et maskinelt og tilsynelatende nøkternt dokument. Da er det fint at Harald Sverdrup minner oss på hva som står på spill.

Redaktør for Leseunivers, Roy-Petter Kjekstad Johansen. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien
Fagfornyelsen (LK20)

Leselyst for en ny generasjon

Når Cappelen Damm nå lanserer en helt ny generasjon med Leseunivers-bøker, får elevene mer humor og mer variasjon i tematikken.

Tenåringsjente med solbriller ser på blomstrende trær

Olav H. Hauge: Du vil berre vera

Vil du vere heil ved, eller vil du vere ein blome? Kanskje kan vi lese diktet «Du vil berre vera» av Olav H. Hauge som eit vennleg skråblikk på oss menneske i sommarsola.

Gutt som leser i klasserommet

Leselyst i klasserommet

16.mai 2023 ble det publisert en artikkel i VG der det kommer fram at norske barn leser dårligere enn før. Den internasjonale leseundersøkelsen PIRLS viser ifølge VG at norske tiåringer i løpet av fem år har blitt dårligere til å lese, de leser mindre, og de har mindre lyst til å lese. Dette er en trend som jeg ut fra egen erfaring som lærer vil påstå at vi også observerer i videregående.

Eldre kvinne med grått hår og fiolett genser ser rett i kamera. I bakgrunnen ser vi en innsjø og fjell.

Liten grå dame i fiolett

Ukas mandagsdikt av Astrid Hjertenæs Andersen handler om alderdom, men kan kanskje også trøste små og grå lærere i mai.

Hold deg oppdatert på Fagsnakk